Актуално

На 25.01.2023 г. в залата на читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил се проведе надиграване “По стъпките на Кюстендилското селско хоро”.
В инициативата взеха участие Танцова формация „Нова Генерация” с главен художествен ръководител и хореограф Евгений Вучков, талантливите певици от Детска фолклорна група „Трепетлика” с ръководител Слава Соколова, народната певица Веселина Сиракова, участници в дейностите по проекта и др.

Прочети още...

На 25 януари 2023 г. от 18:00 ч. в залата на НЧ „Пробуда 1961” гр. Кюстендил ще се проведе надиграване “По стъпките на Кюстендилското селско хоро”. В инициативата ще вземат участие ТФ ”Нова Генерация“ с главен художествен ръководител и хореограф Евгений Вучков, талантливите певици от ДФГ „Трепетлика” с худ. рък. Слава Соколова, народната певица Веселина Сиракова и др.
Целта на дейността е да се популяризират българските фолклорни традиции и кюстендилското селско хоро сред подрастващото поколение по достъпен, ангажиращ и интерактивен начин и да се привлече интереса на широката аудитория към фолклорните традиции на региона и конкретно към кюстендилското селско хоро.

Прочети още...

Читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил обявява старта на седемнадесетото издание на Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” 2023.
Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на гр. Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град.

Прочети още...

На 4.01.2023 г. в читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил се проведе работна среща по проект „По стъпките на Кюстендилското селско хоро “, Договор № LI-2022-65/15.08.2022, финансиран по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”.

Прочети още...

В рамките на проект „По стъпките на Кюстендилското селско хоро” бе изготвено ръководство „Стъпка по стъпка” от Евгений Вучков - специалист – хореограф, което включва -  екзерсис, набор от упражнения за загряване, хореографията на кюстендилския танц, подробно описание на отделните елементи и движения на хорото, снимков материал, изобразяващ стъпките на кюстендилското хоро и характерните носии, с които се играе. Ръководството съдържа още - представяне на проекта, информация за дейността на НЧ „Пробуда 1961” гр. Кюстендил, представяне на ТФ „Нова Генерация” с хореограф Евгений Вучков  и др.

Прочети още...

Читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил обявява резултатите от коледния конкурс на тема „Моята Коледа - 2022“ за картина, картичка, сурвачка, сувенир и маска.
Целта на конкурса бе да стимулира въображението на участниците и да насърчи развитието на творческите им умения.
В тазгодишното седемнадесето издание се включиха над 1400 участника от детски градини и училища от областите Кюстендил, Бургас, София, Перник, Велико Търново, Варна, Търговище, Плевен, Видин, Русе, Шумен, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково и др. разделени в четири възрастови категории.

Прочети още...

Страница 1 от 48