Актуално

XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия”, Кюстендил 5 – 7 юли 2024 г.

 

XVIII Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” 2024 - НАГРАДЕНИ

По повод 1 март, деня в който почитаме един от най-красивите български празници – Баба Марта, екипът на читалище „Пробуда 1961” гостува на Детска градина "Слънце“.  
По традиция Баба Марта в лицето на кюстендилската актриса Мария Добрева, зарадва малки и големи с вкусна пита и традиционни български мартеници, като им пожела здраве, сили и благополучие и им разказа за обичая и поверията свързани с празника.

В читалището бе открита и традиционната изложба от картини, мартенички и пана с легенди, посветени на празника. Творбите са дело на децата от курса по приложно изкуство с преподавател г-жа Силвия Каралийска. Изложбата ще краси салоните до края на месец март.
Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена.